logo-wonenpunt

Schilderwerk ontvetten

Alles over ontvetten beschilderde muren!

Volgens deskundigen in de bouw en makelaardij kan u uw gebouw om de 5 tot 7 jaren herschilderen als het goed wordt onderhouden. Dat betekent regelmatige schoonmaak en optimaal controleren voor scheurtjes, blaasjes en beschadigingen. Wat volgens hen ook niet uit het oog verloren mag gaan, is dat schilderwerk veel voorbereiding vergt. Het is over het algemeen bekend dat ontvetten ook op het to do lijstje staat van elke schilder voordat ze met een klusje beginnen. Hetzelfde geldt voor elke “schoonmaak goeroe” bij een onderhoudsbeurt. Waarom is ontvetten belangrijk – wilde u weten? Ook hoe het geschied? Die antwoorden leest u verder in dit artikel.

Wat is ontvetten?

Het zou natuurlijk fijn zijn of zelfs als een goede optie klinken om gewoon over uw oude schilderwerk te verven, vooral wanneer het om dezelfde kleur gaat. Hierop reageren professionele schilders wel anders. De waarheid is dat het niet zo eenvoudig is als het lijkt. Het al bestaand schilderwerk bevat namelijk lagen vet dat zich over de × aantal jaren heeft opgehoopt. Deze ontstaan door verschillende oorzaken zoals bakolie, vet potloden, huidolie en krijt. Voordat het schilderen dus begint, is het belangrijk dat al dat vet van de muren wordt verwijderd. Wanneer dit niet gebeurt, bestaat de mogelijkheid dat het verf niet lang op de muur blijft plakken.

Behalve dat ontvetten tot de voorbereiding van een nieuwe verfbeurt hoort, valt het ook onder onderhouden om de muren helder en decoratief te laten uitzien in plaats van somber.

Hoe kan het schilderwerk worden ontvet?

Er zijn verschillende methoden om het schilderwerk te ontvetten. Van een simpele tot een iets meer “technische” wijze. Wat nodig is bij het ontvetten: Maïzena, ontsmettingsalcohol, witte azijn (of ook ammoniak), spuitfles, afwasmiddel, een emmer, spons, handdoek, kwast en verfroller.

Methodes die gebruikt kunnen worden voor het ontvetten van het schilderwerk:

  • Eigen schoonmaakmiddelen maken:
  1. Meng maïzena en ontsmettingsalcohol met elkaar totdat deze een dikke pasta wordt. De pasta wordt op de vetplekken aangebracht, gelaten om te drogen en vervolgens weg geborsteld (de pasta absorbeert het vet op de wanden).
  2. Vul in een emmer 1 liter heet water en meng dit met 3 eetlepels afwasmiddel. Veeg de muren af met de reinigingsoplossing en een grote spons. Daarna afspoelen met helder water en droog afvegen. Het reinigingsmiddel verwijdert licht oppervlakte vet en huidoliën uit vingerafdrukken. Laat de muur volledig drogen voordat je gaat schilderen.
  3. Meng witte azijn en water in een spuitfles. Spuit de vettige muren zoals de keuken in met de spray. Wanneer deze al een minuut of twee heeft gezeten, veegt u de muur vervolgens af met een vochtige doek (azijn snijdt door het kookvet).
  • Er kan een speciale primer worden aangebracht om eventueel achtergebleven vet in de muur af te dichten (dit zorgt er eventueel voor dat uw verse verflaag aantrekkelijk en vlekvrij blijft).

Schuur de muur lichtjes met schuurpapier om het oppervlak op te ruwen. Schilder de primer op de muur met een schuine verfkwast (voor de randen) en een verfroller (voor grotere stukken muur).

https://wamgroep.nl/

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs