logo-wonenpunt

Worden houtkachels verboden? Alles over de EcoDesign-wet

Er gaan al jaren geruchten over het gebruik van je houtkachel. Binnen of buiten, het maakt niet uit. Het gebruik van een houtkachel is straks verboden. Tenminste, dat is wat men zegt. Die uitspraak is alleen niet waar. Wel is er in de Europese Unie sinds begin 2022 een nieuwe wet: de EcoDesign-wetgeving. In Nederland bestaat die wet zelfs al sinds 2020! Hoe zorg je dat je aan de EcoDesign-wet voldoet?

Wat houdt de EcoDesign-wet in?

De focus van de Ecodesign-wet ligt op het verminderen van de CO2-uitstoot die ontstaat bij het verwarmen van een pand. Hierbij wordt met name de uitstoot van fijnstof nauwlettend in de gaten gehouden. Deze emissie heeft in de laatste jaren alarmerend hoge niveaus bereikt, voornamelijk als gevolg van het lage rendement van talrijke houtkachels. De traditionele open haard behaalt maar een rendement van tien tot twintig procent, terwijl moderne houtkachels een rendement van wel tachtig procent bereiken. Daarom moeten houtkachels verplicht van het EcoDesign-label worden voorzien. Deze markering staat garant voor een zo volledig mogelijke verbranding van je brandhout.

Waarom is CO2-uitstoot slecht?

De EcoDesign-wet is bedoeld om de uitstoot van houtkachels te verminderen. Als de CO2-uitstoot wereldwijd te hoog is, heeft dat namelijk de volgende gevolgen:

  • Er ontstaat milieuvervuiling;

  • De wereldwijde temperatuur stijgt;

  • Diersoorten sterven uit;

  • Diersoorten migreren;

  • Er ontstaan (gevaarlijke) problemen door lange droogtes;

  • De zeespiegel stijgt;

  • We krijgen te maken met drinkwater- en voedseltekorten.

Waar koop je een goede houtkachel?

Om de CO2-uitstoot van je huishouden te verminderen, is het belangrijk om te kiezen voor een kachel met het EcoDesign-label. Deze regel geldt ook voor cv-ketels en warmtapwaterbereiders. Daarom is het slim om een kachel met het EcoDesign-label en de benodigde spullen bij een winkel zoals Kachels- en Haardenwinkel te kopen. Als je niet zeker weet waar je moet beginnen, kun je advies vragen aan de deskundigen in deze winkel. Zo kun je op een milieuvriendelijke manier je huis verwarmen met een haard van Kachels- en Haardenwinkel.

 

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs