Een overzicht van populaire soorten huisnummerborden

Ieder huis in Nederland heeft een nummer. Maar wat is de reden eigenlijk? En wist je dat je een ruime keuze hebt aan naambordjes en huisnummers? Lees verder en je weet er alles over.

Huisnummer verplicht

In Nederland is vastgelegd in de Wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen dat ieder huis verplicht een huisnummer heeft. Dit is een register dat beheerd wordt door alle gemeenten van Nederland en daarin staan alle gegevens over gebouwen en adressen.
Officieel gezien moet een huisnummerplaatje minimaal 12×12 cm groot zijn, de cijfers moeten een hoogte van 88 mm en een breedte van 60 mm hebben. De kleur van de cijfers moet contrasteren met de achtergrond, zodat het nummer goed opvalt. Er zitten dus best wel wat eisen aan hoe het huisnummer eruit moet zien.
Natuurlijk is het heel handig als de bezorger of het bezoek je huis kan vinden, maar in geval van nood is het van levensbelang dat de hulpdiensten jouw huis weten te vinden. En juist om die laatste reden ben je verplicht een huisnummer te hebben op je adres.

Een stukje geschiedenis

In Nederland hebben we niet altijd verplichte huisnummers gehad: pas vanaf 1800, toen Napoleon Bonaparte de baas was in Nederland. Om ervoor te zorgen dat iedereen netjes belasting zou betalen, werden de huizen genummerd. Net als de achternaam was dit een eenvoudige manier om mensen te registreren. Voor die tijd had elk huis een zogenaamd huisteken (soort familiewapen).
In eerste instantie werd er per wijk genummerd, dus elke wijk had een huis 1, een huis 2 etc. Maar algauw kwam men tot de conclusie dat dit te ingewikkeld werd en werd er per straat genummerd, zonder onderscheid te maken tussen even en oneven nummers. Dat kwam pas later in de 19e eeuw.

Verschillende nummering

  • In veel straten vind je de even nummers aan de rechterkant van de straat en de oneven nummers aan de linkerkant van de straat, gezien vanaf het centrum.
  • In sommige straten loopt de nummering gewoon door.
  • Als er meerdere huizen op één perceel staan, krijg je een toevoeging van a, b, c etc. Alleen de letters L en O worden niet gebruikt, want dit lijkt teveel op de cijfers 1 en 0.
  • In sommige gemeentes wordt nog steeds per wijk genummerd.

Gemeentes mogen zelf bepalen hoe er genummerd wordt.

De populairste soorten huisnummers

Aangezien een huisnummer op de gevel van je huis verplicht is, kun je er net zo goed iets leuks van maken. Hieronder benoemen wat de populairste soorten huisnummers zijn:

  • Gepersonaliseerde naamborden. Hier staat behalve het huisnummer ook nog een naam en soms een afbeelding op. Dit is natuurlijk leuk, maar het kan behoorlijk prijzig zijn.
  • De witte plaatjes met zwarte nummers. Dit wordt standaard bij nieuwbouw opleveringen opgehangen. Deze bordjes komen het meeste voor.
  • De RVS huisnummers. Dit zijn losse cijfers. Het RVS geeft een moderne, industriële stijl. Overigens heb je ook naambordjes in RVS.
  • Betonnen huisnummers. Deze huisnummers geven een 3D effect op de gevel en zien er erg modern en industrieel uit. Bovendien gaat beton jarenlang mee; handig omdat het huisnummer met veel weersinvloeden te maken krijgt.
  • Emaillen huisnummers zien er landelijk uit, dus zijn ze vooral leuk voor boerderijen. Email is een beschermlaag van gesmolten glas, waardoor het bordje lang mee gaat.

meer blogs