In de zomer een koel huis en in de winter een warm huis is een scenario waar we allemaal van dromen. Waarschijnlijk denk je elke warme zomerdag en koude winterdag hetzelfde: had ik nou maar goed geïsoleerd. In de winter kan het zelfs zo zijn dat je energierekening steeds hoger oploopt, omdat alle warme lucht ontsnapt. Dan is dit je teken. Goede isolatie zorgt voor een houdbare en aangename woonsituatie en het drukt onnodige kosten. In dit artikel lees je alles over de verschillende isolatiematerialen, zodat je er straks warmpjes of juist koeltjes bij zit.
Goede isolatie begint bij een isolatieplanAls je direct wilt slagen met het isoleren van je huis, bereid je dan goed voor. Maak een overzicht van alles dat je in huis wilt isoleren, welke materialen je nodig hebt en waar je specifiek op moet letten. Je kunt bij dat laatste bijvoorbeeld denken aan naden en kieren die je niet over het hoofd moet zien. Bedenk ook goed welke ruimtes extra aandacht nodig hebben met betrekking tot brandveiligheid. Isolatiemateriaal is in verschillende brandklassen te verkrijgen. Het is ook goed om erop te letten dat er voldoende ventilatie in je woning is. Dan hebben we het natuurlijk niet over grote kieren, want we willen warmteverlies tegengaan. Maar je kunt je huis ook té goed isoleren. Dan wordt de kans op vochtproblemen groter en dat willen we ook weer niet. Houd alles goed bij in een isolatieplan, zo ga je goed voorbereid aan de slag voordat je materialen besteld. Dat doe je bijvoorbeeld bij de Budgetisolatieshop.
Verschillende isolatiematerialenElke ruimte is anders en elke bewoner heeft andere wensen. Daarom bestaan er veel verschillende isolatiematerialen. We geven een overzicht van drie mogelijkheden. Het eerste isolatiemateriaal waar je uit kunt kiezen is PIR. PIR-isolatie is een materiaal dat ook wel als het efficiëntst wordt gezien. Dat komt doordat het materiaal dun is, maar een hoge isolatiewaarde heeft. Je hebt dus al snel voldoende isolatie met relatief weinig materiaal. Dat maakt het verwerken van dit materiaal ook een stuk handiger dan andere materialen. Een groot nadeel is weliswaar de prijs. Een goedkoop isolatiemateriaal is EPS. EPS isolatie is een lichtgewicht materiaal wat ook wel bekend staat als piepschuim. Het heeft een lagere isolatiewaarde dan PIR, maar is prima geschikt voor veel ruimtes. Echter, voor vochtbestendigheid kun je beter kiezen voor XPS. XPS is weer duurder dan het goedkope EPS, maar wat betreft vochtbestendigheid en druksterkte ideaal voor natte ruimtes en vloeren. De goedkoopste variant is dus EPS en voldoet prima aan de wensen van veel mensen. Duurder en snellere isolatie vind je in PIR en veelzijdigheid in XPS. Er zijn natuurlijk nog veel meer isolatiematerialen om uit te kiezen. Voor meer adviezen kun je altijd terecht bij de specialist. |