logo-wonenpunt

Plan op tijd een gevelrenovatie

Nu de lente en de zomer weer in aantocht zijn, kom je wat vaker buiten. Je hebt ongetwijfeld een blik op je huis en zijn muren geworpen. Ziet alles er nog net zo netjes uit als voorheen? Of heb je door dat je gevel wel eens aangetast zou kunnen zijn? Misschien heb je de afgelopen tijd wel natte plekken op je binnenmuren gevoeld of had je het gevoel dat kou en wind wel erg makkelijk je ruimte binnen kon stromen. Het zou heel goed kunnen dat er iets met je buitenmuren niet meer in orde is. Dan wordt het de hoogste tijd om het aan te pakken. Heb je al eens aan een gevelrenovatie gedacht?

Je buitenmuren hebben veel te lijden

Je staat er nauwelijks bij stil. Alles om je heen wordt ouder en krijgt slijtageverschijnselen. Van je auto, je fiets tot jezelf. Alleen het huis waar je al tientallen jaren woont, lijkt de tand des tijds te weerstaan. Is dat wel zo? Kijk eens goed naar middeleeuwse kastelen die je op je reis naar het zonnige zuiden tegenkomt. Hoeveel zijn er vervallen tot ruïnes? Ook huizen zijn onderhevig aan verval, maar het gaat meer geleidelijk. Wisselende weersinvloeden, uitlaatgassen van verkeer en industrie, de werking van planten, waaronder micro-organismen, dit alles kan de kwaliteit van je muren op den duur aantasten. Laat je het op zijn beloop, dan kan dit leiden tot een aanzienlijke schadepost. Ben je er op tijd bij, dan kun je door een gevelrenovatie erger voorkomen. In feite geef je je muren met een gevelrenovatie een verjongingskuur.

Hoe kan ik zelf mijn gevel goed onderhouden?

Iedere huisbezitter zal weten dat het onderhoud van het eigen pand flink in de papieren kan lopen. Dat geldt met name wanneer je professionele hulp nodig hebt. Dus is het logisch én verstandig om te bepalen welke onderhoudswerkzaamheden je zelf uit kunt voeren. Met een niet-agressief sopje en een spons of zachte borstel kun je heel goed zelf mos, aanslag en andere vervuilingen op je gevel weghalen. Echter, wanneer je op hoogte moet werken, brengt dat wel risico’s met zich mee. Mensen zonder ervaring met het werken op hoogte willen nog wel eens vervelende ongelukken krijgen. Je zou ook met een hogedrukspuit aanslag kunnen verwijderen, net zoals je waarschijnlijk doet op je tuinterras. Pas hier goed mee op; als de voegen van je muren aangetast zijn, is werken met een hogedrukspuit niet aan te bevelen. De kans is levensgroot dat de kracht van het water de voegen nog meer aantast en daarmee de kans op lekkages aanmerkelijk vergroot.

Gevelrenovatie door professionals

Als je muren al enigszins aangetast en beschadigd zijn of wanneer je noodgedwongen op hoogte moet werken, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Ze hebben professionals in dienst met jarenlange ervaring in het renoveren van gevels, gemaakt van uiteenlopende materialen. De mensen die je klus komen klaren, hebben alles bij zich om snel en vakkundig je gevel te renoveren. Gevelrenovatie is overigens meer dan alleen een grondige schoonmaakbeurt. Ook het impregneren van je muren behoort hiertoe. Door je muren te laten impregneren blijven ze veel langer bestand tegen alles wat ze aan kan tasten.

 

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs