logo-wonenpunt

Hoe kun je je trap veiliger maken voor honden en katten?

Houd je van dieren? Een lieve puppy of kitten maar ook een trouwe senior is niet altijd even goed ter been. Daarom is het voor je viervoeter soms best lastig om de trap op of af te klimmen. Wil jij dit voor je pluizenbol makkelijker maken? Overweeg dan je trap te renoveren met nieuwe stootborden, antislip-overzettreden en trapverlichting. In dit artikel vertellen we je hoe je je trap helemaal veilig maakt voor je hond of kat!

Wat maakt sommige dieren zo onhandig?

Voor een jonge pup of kitten is het nog een heel avontuur om de trap op (of af) te klimmen. Dat heeft een aantal oorzaken:

  • Motorische ontwikkeling: net als jonge kinderen zijn jonge dieren nog in de groei. Ze moeten nog leren hoe ze hun lichaamsdelen coördineren en gebruiken;

  • Onervarenheid: jonge dieren zijn nog onervaren. Ze moeten nog leren springen, lopen en klimmen;

  • Nieuwsgierigheid: jonge diertjes zijn nog heel nieuwsgierig naar alles om ze heen, want de omgeving is nog helemaal nieuw voor ze. Omdat ze zo nieuwsgierig zijn, vertonen ze soms onhandig gedrag.

Ook oudere huisdieren kunnen klunzig overkomen. Dit komt doordat ze (net als een ouder mens) vaak last krijgen van hun spieren en gewrichten en ze die minder makkelijk kunnen bewegen. 

Zo maak je je trap veiliger

Om je trap veiliger te maken voor huisdieren die (nog) wat klunzig zijn, heb je verschillende mogelijkheden. Je kunt traphekjes plaatsen, vergelijkbaar met hoe je dat zou doen om een peuter te beschermen. Zo’n traphekje zorgt ervoor dat een groot huisdier de trap niet op en af kan gaan. Vermijd ook gladde oppervlakken op de trap zoals versleten treden, omdat die voor zowel jou als je huisdier een risico kunnen vormen. Overweeg een traprenovatie als je krassen, stoten of butsen in het oppervlak van je trap ziet. Als je een open trap hebt, kan het verstandig zijn om deze te laten dichtmaken. Dit vooral als je huisdier de neiging heeft om wild door het huis te rennen. Tot slot helpt het plaatsen van LED-verlichting onder de treden zowel jou als je huisdier te zien waar je loopt.

Hoeveel kost een traprenovatie?

Hoeveel een traprenovatie zal kosten? Daar kun je snel achter komen. Maak een afspraak met een adviseur van een traprenovatiespecialist zoals Stairz. Hij komt bij je langs om je trap onder de loep te nemen en vertelt je precies wat de mogelijkheden zijn. Weet je wat je wilt laten doen? Dan stelt de adviseur meteen een offerte voor je op. Bij Stairz weet je zo altijd waar je aan toe bent.

 

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs