logo-wonenpunt

5 tips om te behangen

Heb je ooit naar een kamer in een tijdschrift gekeken en gekwijld over het prachtige behang, om er vervolgens achter te komen dat het een arm en een been kost om het te reproduceren? Of misschien heb je een prachtig behang gevonden in de uitverkoop, maar had je geen idee hoe je het goed moest ophangen. Vrees niet! Dit artikel geeft je vijf tips om behang perfect op te hangen, zelfs als je het nog nooit eerder hebt gedaan.

1. Kies het juiste papier. 

Als je voor de eerste keer behang gaat ophangen, kies je best een papier dat voorgeplakt is of een peel and stick backing heeft. Dit maakt het installatieproces veel eenvoudiger. Je kunt ook je plaatselijke bouwmarkt om advies vragen over welk type behang je moet kopen op basis van het muuroppervlak waarmee je gaat werken.

2. Zorg ervoor dat je muren glad zijn. 

Eventuele oneffenheden, scheuren of andere onvolkomenheden zullen door het behang heen te zien zijn, dus het is belangrijk dat je de tijd neemt om ze te repareren voordat je begint met behangen. Gebruik spack of voegmiddel om eventuele gaten te bedekken en schuur ruwe plekken glad. Zo is een nieuwbouwhuis stucen één van de mogelijkheden, maar is ook dunpleisteren een goed alternatief voor het glad maken van je muren. Veeg je muren af met een vochtige doek om stof te verwijderen voordat je begint.

3. Meet twee keer, snij één keer!

Dit oude gezegde geldt net zo goed voor behang als voor iets anders. Meet zorgvuldig de hoogte en breedte van de muur en tel er een paar centimeter bij op om later te kunnen bijsnijden. Markeer deze afmetingen op de achterkant van je behang, zodat je weet waar je moet snijden. Gebruik vervolgens een rechte rand en een scherp mes of een schaar om langs de getekende lijnen te snijden.

4. Begin in een hoek. 

Zodra je papier op maat is gesneden, begin je met het aanbrengen van lijm (indien nodig) en strijk je het papier op zijn plaats in een van de hoeken van de kamer. Werk vanaf de bovenkant naar beneden en gebruik een plamuurmes om eventuele luchtbellen of rimpels te verwijderen. Pas op dat het papier niet kreukt of scheurt! 

5. Hang gelijkmatig op … maar wees niet te perfect! 

Probeer de naden zo gelijkmatig mogelijk te houden, zodat het eindproduct er professioneel uitziet. Maar stress niet te veel als ze niet helemaal perfect zijn – vergeet niet dat dit leuk moet zijn! 

Conclusie

Behang ophangen lijkt misschien een ontmoedigende taak, maar het is echt niet zo moeilijk – vooral als je deze vijf eenvoudige tips volgt. Met een beetje geduld en aandacht voor detail kan iedereen professioneel ogende resultaten bereiken zonder een fortuin uit te geven aan dure materialen of het inhuren van externe hulp. Probeer het dus maar eens – u zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk (en bevredigend!) het is!

 

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs