logo-wonenpunt

Waar moet je op letten bij het kopen van houtpellets?

Als toonaangevende leverancier van biobrandstoffen biedt Nordicwoods hoogwaardige houtpellets voor je houtkachel of open haard. Pellets zijn een vorm van biomassa. Ze zijn meestal gemaakt van ongeveer 80% gerecycled hout en 20% biomassa, zoals zaagsel of schors. Het is afkomstig van het vermalen van hout dat is gedroogd tot een bepaald vochtgehalte. Houtpellets zijn een energiebron die gebruikt kan worden voor verwarming. Je kunt verschillende soorten houtpellets vinden. Hoe kies je dan de beste kwaliteit houtpellets? Hier zijn enkele aspecten om rekening mee te houden.

De houtsoort

De houtsoort die in pellet brandstof wordt gebruikt, bepaalt hoeveel warmte wordt geproduceerd en hoeveel as er overblijft na verbranding. Sommige houtsoorten produceren meer warmte dan andere. Bovendien kunnen andere houtsoorten bij verbranding minder as produceren. Hardhout produceert bijvoorbeeld meer warmte dan zachthout. Maar ze produceren ook meer as omdat ze meer lignine bevatten. Zachthout daarentegen heeft meestal een lager asgehalte dan hardhout omdat het minder lignine bevat. Naaldhout produceert echter minder warmte bij verbranding dan hardhout. Het is dus beter om houtpellets te kiezen die gemaakt zijn van hardhout.

De warmteafgifte

Het warmteafgifte niveau wordt gemeten in Britse thermische eenheden (BTU). Als een houtpellet bijvoorbeeld zegt dat het 10 miljoen BTU’s bevat, betekent dit dat elke kilo pellet bij verbranding 10 miljoen BTUs zal produceren. Hoe hoger het getal, hoe meer energie je uit elke kilo houtpellets haalt. Een hogere warmteafgifte bespaart je in de loop van tijd geld op brandstofkosten in vergelijking met een lagere warmteafgifte. Er is namelijk minder brandstof nodig om dezelfde hoeveelheid warmte te produceren. Let dus altijd op de warmteafgifte bij het kopen van houtpellets.

Het vochtgehalte

Het vochtgehalte van je houtpellets is een van de belangrijkste overwegingen bij het maken van een keuze. Als de pellets te nat zijn, kunnen ze de vuurpot van de kachel verstoppen. Als je een elektrische pelletbrander gebruikt, kan dit kortsluiting in je apparaat veroorzaken. Bovendien zullen de pellets met te veel vocht meer roet veroorzaken. Je moet de pelletkachel dus vaker schoonmaken. Let dus bij het kopen van houtpellets op hun vochtgehalte. Als je houtpellets voor de houtkachel koopt, zoek dan naar producten met een vochtgehalte van 20% of minder. Als je houtpellets gebruikt voor een open haard, moet je producten kiezen met een vochtgehalte van 10% -15%. Met deze handleiding zul je vast en zeker de juiste houtpellets kunnen kiezen. Laat je informeren door Nordicwoods!

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs