logo-wonenpunt

Kooptips koudschuim matras

Slaap comfortabel met een veerkrachtige koudschuim matras

Iedereen weet hoe belangrijk een goede nachtrust is. Goed en comfortabel slapen kan echter enkel met een matras van de allerbeste kwaliteit. Tegenwoordig zijn de koudschuim matrassen ontzettend populair. Deze matrassen passen zich namelijk aan de vorm van je lichaam aan, terwijl ze toch voldoende ondersteuning bieden. In dit artikel leggen we je uit wat koudschuim juist is en gaan we dieper in op de vele voordelen van dit materiaal.

Wat is koudschuim?

Koudschuim is een zeer elastisch materiaal dat uit polyurethaan vervaardigd wordt. Het schuim ontleent zijn naam aan de manier van produceren, waarbij het materiaal in koude vormmallen gegoten wordt. Matrassen van koudschuim zijn erg flexibel en vormen zich naar jouw lichaam. Bovendien nemen ze hun oorspronkelijke vorm snel weer aan, waardoor kuilvorming vermeden wordt. Koudschuim staat echter niet alleen bekend om zijn comfort. Dankzij de open celstructuur ademt het schuim ook erg goed en wordt overtollig vocht snel opgenomen. Deze open structuur geeft ook extra veerkracht aan het materiaal. Koudschuim wordt daarom ook wel eens High Resilience schuim (kortweg HR schuim) genoemd.

Waar moet je op letten bij het kopen van een koudschuim matras?

Tijdens het aankopen van een koudschuim matras moet je met verschillende factoren rekening houden. Zo moet je eerst en vooral naar de maximale belasting en de HR-waarde kijken. De maximale belasting bepaalt het maximaal aantal kilogram dat de koudschuim matras kan ondersteunen. De HR-waarde geeft dan weer de veerkrachtigheid aan. Over het algemeen wordt gesteld dat de HR-waarde van een koudschuim matras groter dan 50 moet zijn. Verder is het ook aanbevolen om voor een matras met anti-allergene eigenschappen te kiezen. Bovendien is het een goed idee om een matras met een afwasbare tijk te kopen, zodat de hygiëne op elk moment gegarandeerd wordt. Ten slotte is ook het comfort natuurlijk erg belangrijk. Het slaapcomfort is echter iets heel persoonlijks. Probeer de matras daarom zeker een paar dagen uit voor je een definitieve keuze maakt.

Wat zijn de voordelen van koudschuim matrassen

– Een uitstekende vochtregulatie en ventilatie: Dankzij de open celstructuur kan het koudschuim vocht erg vlot opnemen. De matrassen drogen zeer snel en blijven op elk moment fris aanvoelen. Koudschuim matrassen zijn dan ook de ideale oplossing als je ’s nachts veel transpireert

Geen kuilvorming: Koudschuim is een materiaal dat van nature uit tegendruk geeft. Hoe langer je op de matras ligt, hoe meer tegendruk het schuim zal uitoefenen. Op deze manier blijft de oorspronkelijke vorm behouden en ontstaan er geen vervelende kuilen. – Voldoende ondersteuning: Koudschuim matrassen staan bekend om hun corrigerend vermogen. De matras past zich aan jouw lichaam aan en zorgt op deze manier voor gepersonaliseerde ondersteuning. Je spieren en gewrichten kunnen zich volledig ontspannen en je wordt elke ochtend fit en vol energie wakker.

Duurzaam matrassen van de beste kwaliteit: De meeste koudschuim matrassen zijn van een hoge kwaliteit en gaan erg lang mee. De HR-waarde van het koudschuim bepaalt de kwaliteit. Hoe hoger de HR-waarde, hoe comfortabeler de matras en hoe beter de kwaliteit.

Wat is het verschil tussen koudschuim en traagschuim?

Koudschuim wordt vaak verward met traagschuim. De schuimsoorten worden echter uit andere materialen vervaardigd en er bestaan dan ook heel wat verschillen tussen beide varianten. Eerst en vooral is traagschuim veel zachter dan koudschuim en reageert het materiaal op warmte. Hoe langer je op je bed ligt, hoe dieper je in de matras wegzakt en hoe warmer de matras aanvoelt. Traagschuim matrassen zijn ideaal voor mensen die het koud hebben ’s nachts, terwijl de ventilerende koudschuim matrassen meestal gebruikt wordt om zweet op te vangen. Traagschuim matrassen werken verder ook drukverlagend. Tijdens het slapen ontstaan er geen drukpunten en je spieren worden minimaal belast. Een traagschuim matras heeft dan ook eerder een medische toepassing en is een uitstekende oplossing voor mensen met nek- of rugklachten. Wat kost een goede koudschuim matras?

De prijs van een koudschuim matras wordt door uiteenlopende factoren bepaald, zoals de dikte, de kwaliteit en de HR-waarde van de matras. De prijzen van de matrassen variëren enorm, gaande van een paar honderd euro tot wel drie- of vierduizend euro. Een standaard koudschuim matras met een HR-waarde van 50 kost minstens 500 euro. Voor een luxe matras met een HR-waarde van 65 of hoger betaal je al snel 1000 euro of meer.

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs