Wonen Punt
Image default
Tuin inrichting

Hoe onderhoud je steigerhouten tuinmeubelen?

Steigerhouten tuinmeubelen winnen rap aan populariteit. Een steigerhouten tafel of stoel ziet er stoer en ruig uit, en gaat met zijn duidelijke houtstructuur goed op in vrijwel iedere tuin. Het vintage uiterlijk van dit materiaal geeft steigerhouten meubels ook nog eens een zekere klasse. Bovendien is het hout bijna letterlijk ijzersterk, waardoor je van een steigerhouten tuinset vaak nog jarenlang plezier hebt.

Wat zijn steigerhouten tuinmeubelen?

Het hout waaruit je nieuwe steigerhouten tuinmeubelen bestaan lag ooit ergens op een bouwplaats, als onderdeel van een steiger bijvoorbeeld. Hier kregen de planken dag in dag uit te maken met het neerploffen van emmers vol cement, het vallen van gereedschap en de voetstappen van potige bouwvakkers. Het is dan ook niet voor niets dat alleen het aller stevigste hout geschikt is voor op de bouwplaats. Diezelfde stevigheid maakt tevens dat steigerhout perfect materiaal is voor het maken van duurzame houten tuinmeubels.

De voordelen van steigerhouten tuinmeubelen

Onderhoudsvriendelijk materiaal

Steigerhout bestaat veelal uit stevige houtsoorten die best tegen een stootje kunnen. Wanneer de stoel eens omvalt of wanneer je er met een dienblad overheen schuift zul je daar dus niets van zien. Laat een sleutel of de knoop van een broek toch een kras achter, dan valt dit bovendien nauwelijks op. Steigerhout heeft van nature een licht verweerd uiterlijk met krassen en butsen. Dat extra deukje of krasje geeft je steigerhouten tuinmeubelen eigenlijk alleen maar meer charme. Ben je een kras toch liever kwijt dan rijk, dan kun je bij een ondiepe kras het oppervlak van de stoel vrij eenvoudig weer egaal schuren.

Nauwelijks onderhevig aan verkleuring

Wie wel eens eerder een houten tuinstoel heeft gekocht, is vast bekend met het verkleuren van hout. Wellicht zag een stoel er in de showroom fraai en warm bruin uit, en stond hij na aankoop geweldig tussen al het groen in de tuin. Maar een jaar later is dat warme bruin veranderd in een grijzig kleurtje. Deze verkleuring is vooral te wijten aan zon en regen. Doordat steigerhout soms al een aantal jaren op een bouwplaats heeft gelegen heeft het deze vergrijzing al ondergaan. De steigerhouten tuinmeubelen die je koopt zullen dus nauwelijks meer veranderen.

Draag je steentje bij aan een beter milieu

Ieder jaar worden er op aarde tienduizenden vierkante kilometers bos gekapt. Een noemenswaardig deel van dit gekapte hout wordt gebruikt voor de vervaardiging van planken en meubilair. Steigerhouten tuinmeubelen daarentegen worden gemaakt uit gerecycled hout. Voor het maken van een steigerhouten tuintafel of -stoel worden dus geen extra bomen gekapt. Daarnaast draagt het hergebruiken van hout ook bij aan een kleinere afvalberg. Dit maakt meubilair van steigerhout dus dubbel goed voor het milieu.

Bespaar geld

Ook zeker het vermelden waard is dat je vaak een leuk zakcentje bespaart door te kiezen voor steigerhouten tuinmeubelen. Dit komt doordat steigerhout al in planken is gezaagd wanneer het bij de meubelmaker aankomt, die hierdoor dus minder werk heeft aan het zagen van de juiste vormen. Daarnaast kun je je voorstellen dat het kappen en vervoeren van nieuw hout uit een ver oord meer kosten met zich meebrengt dan het verkrijgen van een partij hout van een Amsterdamse bouwplaats.