logo-wonenpunt

Met vlag en wimpel

De vlag uitsteken

Vind je het ook zo leuk om de vlag uit te hangen bij bijzondere gelegenheden? Een beetje écht Nederland, een traditie. Tradities verdwijnen zo snel tegenwoordig, maar wat is nou leuker om bijvoorbeeld bij het WK als de jongens winnen de vlag uit te hangen? Of laat iedereen zien dat je geslaagd bent. Een vlag straalt vrolijkheid uit en de Nederlandse vlag uithangen schept toch een band. Je kunt hem ook meenemen naar festiviteiten of optochten. Hier koop je de Nederlandse vlag.

Onze driekleur

De Nederlandse vlag is een driekleur met bovenaan vermiljoen rood, in het midden helderwit en onderaan kobaltblauw. Dat is zo vastgelegd in de wet, zou je denken… Nu zijn er in Nederland héél veel wetten, maar de Nederlandse vlag is er nou weer niet in vastgelegd. Sterker nog, men weet eigenlijk niet eens wanneer de vlag is ontstaan. Men vermoedt dat hij rond 1409 is ontstaan toen een penningmeester van een graaf in deze kleuren een staatsiekleed kocht. Sindsdien waren er nog wel meer soorten en pas in 1937 besloot koningin Wilhelmina dat het vastgelegd moest worden. Er hoort officieel wel een oranje wimpel boven onze driekleur.

We spreken vier talen in Nederland

Binnen Nederland hebben alle provincies een provinciale vlag. Friesland heeft een streepje vóór en is een beetje anders dan de rest van Nederland. Waar de andere provincies een regionale taal hebben, is het Fries de erkende officiële tweede Nederlandse taal. Net zoals het Engels en Papiaments op Bonaire, Sint-Eustatius en Saba. Fryslân Boppe, roepen de Friezen vaak, Friesland bovenaan. De Friese vlag heeft schuine blauwe en witte strepen met zeven rode harten ertussen. De rode harten zouden waterleliebladeren moeten voorstellen en dateren al van heel ver terug toen er Friese koningen waren in 1500. De Friese vlag is een must als je de Elfstedentocht bijwoont. Kijk hier eens voor de vlag van Friesland.

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs