logo-wonenpunt

Het ontstaan van een rioolverstopping

Niemand wil te maken krijgen met een rioolverstopping, helemaal niet in je woning in hartje Amsterdam. Toch is het onvermijdelijk dat er een verstopping optreedt, waardoor dit riool in Amsterdam ontstopt moet worden. Dat is een kwestie van tijd. Soms is het onvermijdelijk omdat er per ongeluk iets in terecht is gekomen dat niet in de pijp thuishoort. De ideale aanpak om een rioolbuis te gebruiken is een van de hieronder beschreven methodes te gebruiken om u te helpen.

Ons algemene advies is om zoveel mogelijk afval in de vuilnisbak te gooien! U kunt daarmee het gevaar van verstopping van het riool aanzienlijk verminderen.

Vet verstopt riool

Vet is een moeilijk bestanddeel om uit voedselafval te verwijderen. Vetresten zijn er in overvloed, vooral in de pannen. Het meeste vet kan in de prullenbak. Er zal altijd een beetje van alles zijn. Deze vetten worden verzameld in de pan wanneer u het fornuis wast, en ze zullen in het sop terechtkomen. Als u naar de vetresten kijkt, zult u zien dat sommige zich aan de binnenkant van de buis hebben vastgezet. De laag opgeslagen vetresten wordt na verloop van tijd dikker en trekt andere afvalresten mee. De basis voor een rioolverstopping is gelegd, en het telefoontje naar een rioleringsbedrijf is gepleegd om in je woning in Utrecht het riool te ontstoppen.

Toiletpapier heeft het riool verstopt

Veel mensen denken dat toiletpapier altijd door het toilet wordt gespoeld, maar dat is niet altijd het geval. Te veel of te dik toiletpapier past niet door leidingen met een kleine diameter. De kans op een verstopping is dan zeer groot. Niet iedereen is op de hoogte van de toestand van de riolering.

De kans op een onbedoelde lozing wordt verkleind door tweelaags toiletpapier te gebruiken. Riolen slibben dicht. Wanneer u vaak te maken heeft met verstoppingen door wc-papier, kan een vermaler uitkomst bieden.

Zand verstopt het riool

De rioolbuis is niet ontworpen om zand vast te houden. Weg ermee. Ondanks het feit dat de eigenaar zeker weet dat er geen zand in de riolering is gekomen, komt het toch regelmatig voor dat een een rioolverstopping door zand is veroorzaakt. Dit kan gebeuren als er een scheurtje in de leiding zit en er zand in is gesijpeld. 

Zeepresten hebben het riool verstopt.

Zeep staat bekend om zijn vermogen in water op te lossen en is daarom goed voor het schoonmaken. Niettemin zullen er altijd zeepresten in de pijp aanwezig zijn, en deze resten zullen zich na verloop van tijd ophopen. Als gevolg daarvan neemt de capaciteit van de pijpleiding om afvalwater te verwerken af. Het is een goed idee om de riolering zo nu en dan te laten repareren om een verstopping door zeepresten te voorkomen. Reiniging met een hogedrukreiniger verdient de voorkeur.

Waspoeder heeft het riool verstopt.

Heeft u ooit de aangekoekte resten opgemerkt in het gedeelte waar het waspoeder is opgeslagen? Het residu aan de binnenkant van de pijp, kunt u waarschijnlijk wel raden. Dat zal een probleem zijn voor iedereen die waspoeder gebruikt. Het is raadzaam om de wasmachine één keer per maand te gebruiken om hem in topconditie te houden. Zonder gebruik van reinigingsmiddelen, draaien in een hoek van 90 graden. De pijp moet op deze manier gereinigd worden.

Kalk verstopt het riool

Kalk is altijd aanwezig in water, ook al is het met het blote oog niet waarneembaar. De aanwezigheid van kalk in het water van de meeste mensen is alleen merkbaar wanneer de kranen niet regelmatig worden schoongemaakt. Op de kraan zit een wit laagje kalk, waardoor hij er dof uitziet.

Na een paar jaar is de kalk wel uit de binnenkant van de pijp verwijderd, maar is de oorspronkelijke diameter van de pijp sterk gekrompen, waardoor u meer afvalwater heeft dat niet goed wegloopt. Als u de leiding niet tijdig door een vakman laat reinigen, zal er een verstopping ontstaan. Laat dit doen door het rioleringsbedrijf in Almere

Boomwortels hebben het riool verstopt.

Boomwortels zijn vrij sterk en groeien overal. Het maakt niet uit wat voor materiaal er wordt gebruikt. Dit verschijnsel is het best zichtbaar op straat met stenen die omhoog komen en scheef staan. Als gevolg van wortelgroei kan zelfs asfalt scheuren.

Helaas is er geen manier om een rioolleiding te vermijden als er een boom in de buurt is. Vroeg of laat gebeurt het. U heeft te maken met een rioolbuis die is ingestort of gescheurd. Bij dit soort problemen is het altijd een goed idee om een rioolspecialist in te schakelen die de situatie voor u kan beoordelen en vervolgens een vakkundige reparatie kan uitvoeren. Zo spoedig mogelijk steun ontvangen helpt voorkomen dat de problemen verergeren en de financiële schade toeneemt. Deze vakkundige kan er ook voor zorgen dat uw huis in Lelystad weer woonachtig kan worden door het riool in Lelystad te ontstoppen

Omdat bomen allerlei problemen met het afvalwater kunnen veroorzaken, horen we vaak van klanten die een boom willen kappen. Het is een goed idee om eerst met de gemeente te bellen om er zeker van te zijn dat u de boom mag verwijderen.

Koffieslijpsel heeft het riool verstopt.

Vanwege de schurende werking zou het gebruikt kunnen worden om riool verstoppingen effectief te verhelpen. Hoewel dit in sommige gevallen waar kan zijn, zijn wij geen voorstander van deze strategie. Alleen al omdat het ecosysteem onnodig belast wordt. Alle koffiedik moet worden verwijderd bij het reinigen van afvalwater. Deze moeten er ook weer uitgefilterd worden, wat veel energie kost. Daarna is het beter om het in de prullenbak te gooien.

De vaatwasser heeft het riool verstopt.

De vaatwasser genereert afvalwater dat allerlei resten en chemicaliën bevat. Dat gebeurt vaak wanneer een vaatwasser een rioolverstopping veroorzaakt. Verstopping van de vaatwasser veroorzaakt vaak lekkage van de vaatwasser zelf, maar ook van water uit de keukenafvoer. Er zijn reinigingsblokjes verkrijgbaar die kalkaanslag in afvoerleidingen oplossen. Het is mogelijk dat hierdoor het aantal verstoppingen door de vaatwasser al is verminderd.

 

https://rvs-rioolservice.nl/

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs