logo-wonenpunt

De ligging van je zonnepanelen kopen

De richting naar waar je zonnepanelen geplaatst worden is belangrijk als je er optimale energie uit wilt halen. De zon speelt hierin natuurlijk een grote rol. De zon komt dus op in het oosten en gaat weer naar onder in het westen. Wil je binnenkort zonnepanelen kopen? Houd hier dan zeker rekening mee.

 

Hellingshoek

Dit betekent in hoeveel mate jouw zonnepanelen zijn gekanteld. Zijn ze bijvoorbeeld 90 graden gekanteld? Dan zijn ze verticaal geplaatst. Of zijn ze 0 graden gekanteld? Dan liggen ze helemaal plat. Je moet dus rekening houden met de hellingshoek van jouw zonnepanelen als je er zoveel mogelijk energie uit wilt halen. Zo verhoog jij je rendement op je zonnepanelen. Liggen jouw zonnepanelen meer naar het zuiden? Dan ligt de hellingshoek tussen de 15 en 55 graden. Of liggen jouw zonnepanelen meer naar het oosten? Dan ligt de hellingshoek tussen de 0 en 25 graden. In het algemeen staan de meeste zonnepanelen naar het zuiden gericht dus met een hellingshoek van 35 graden

 

 

Drie factoren op jouw dak die bepalen hoeveel zonnestralen ze opvangen:

Factor 1: je dak heeft dus een richting en een bepaalde helling. Bijvoorbeeld een dak op het noorden vangt veel minder zon op dan een dak op het zuiden. De hellingshoek heeft is dus ook belangrijk.

Factor 2: er valt natuurlijk ook wel eens schaduw op je dak. Er kan bijvoorbeeld een grote boom bij je huis staan die sommige zonnestralen kan tegenhouden. Houdt er rekening mee dat er niet te veel schaduw op je dak valt. Dit houdt namelijk de opbrengst van je zonnepanelen tegen.

Factor 3: de grootte van je dak is belangrijk om te weten hoeveel plek je hebt voor zonnepanelen. Sommige huizen hebben een raam op hun dak, daar kun je dan al geen zonnepanelen leggen. Ga dus na hoe groot je dak is en hoeveel panelen je er kunt plaatsen.

https://www.kieskeurig.nl/zonnepanelen

Gerelateerde Blog

Inhoudsopgave

meer blogs